Stress voor het avondfeest! Welke jurk moet ik nu aan?

Kort of lang, met of zonder decolleté, prints… of toch maar niet? En wat bedoelen ze nu met kort? Is dat tot net boven de knie of tot net onder je achterste? Het is niet altijd makkelijk in te schatten wat de verwachte kledingstijl is als je uitgenodigd wordt voor een avondfeest. Soms helpen de gastheer en/of gastvrouw je op weg door een dresscode te vermelden op de uitnodiging: black tie, casual chic of cocktail. Wij ontcijferen met alle plezier deze codes voor je zodat je vol zelfvertrouwen naar dit mooie feest vertrekt.

Casual chic

Casual chic is niet meer dan nette kleding. Vaak draag je deze stijl naar kantoor. Het is zeer draagbare kleding. Je kan een leuk jurkje aantrekken of een rok met een blouse erop. Mannen kunnen een sportieve t-shirt aantrekken op een geklede broek. De kleding moet er verzorgd uitzien, in afgewerkte materialen en mooie stoffen. Doe geen jeansbroek aan. Dat is niet gekleed genoeg.

Evening chic

Evening chic wil zeggen dat je je glamoureus mag kleden maar het niet echt hoeft. Eigenlijk mag je aantrekken wat je wil aandoen voor een avondje uit. Wil je een cocktailjurkje aantrekken, doe gerust, voel je je comfortabeler in een strakke designer jeans met een blinkend topje erop, ook ok. Had je je zinnen gezet op die nieuwe avondjurk, haal ze dan maar uit de kast. Evening chic komt meer en meer voor op evenementen waar voorheen formelere kleding vereist was.

Black tie

Black tie staat op de uitnodiging als het gaat om een formeel evenement. Dat kan voor het avondfeest van een traditioneel huwelijk zijn of voor een gala-avond. Bij black tie wordt er verwacht dat de vrouwen in avondjurk opdagen en de mannen in smoking. De avondjurken mogen in een andere kleur zijn dan zwart, in tegenstelling tot de kleding van de mannen die wel zwart hoort te zijn. Avondjurken vind je in heel veel verschillende kleuren maar de meeste keuze heb je in donkere kleuren: bordeaux, smaragd, donkerblauw… Combineer je avondjurk met een clutch en een hoge hak om je look nog feestelijker te maken.

Cocktail

De meest voorkomende kledingstijl op het avondfeest van een huwelijk is tegenwoordig cocktail. Het is formeler als evening chic maar minder formeel dan black tie. Op dit feest draag je een korte jurk maar met kort wordt bedoeld: tot net boven de knie. De jurk mag ook wat langer zijn maar niet tot op de enkels. Een cocktailjurk combineer je eveneens met een clutch en een hoge hak. Hoe hoger, hoe mooier maar wel alleen als je de kunst van erop te lopen onder de knie hebt.

Rockabilly

Nu retro en vintage in zijn, bestaat de kans dat je uitgenodigd wordt voor een feest waar de dresscode ‘rockabilly’ is. Rockabilly is de kleding die men in de jaren vijftig droeg als men op stap ging. De jurkjes reiken tot aan de knie en hebben een wespentaille met een wijde A-lijn rok. De bovenkant benadrukt de boezem. Vaak zijn ze bedrukt met bolletjes of bloemenpatronen. Een riem benadrukt de taille nog meer. Populaire schoenen in die periode waren de pumps, stiletto’s en balerina’s. Werk af met een extravagante parelketting, zwarte handschoenen en een typische sigarettenhouder.